STRIPP Collagen: Otázky a odpovede

STRIPP Collagen: Otázky a odpovede

14.03.2024 | Sdílet na FB
Okolo kolagénu sa vznáša nespočetné mnoožstvo mýtov. A pretože máme u nás v PURE zaujímavé novinky s kolagénom, zamerali sme sa na najčastejšie otázky nielen ohľadom našich produktov, ale aj kolagénu všeobecne. Pozrieme sa na STRIPP Kolagén, kolagénové perly aj kolagénové náplasti. Ale aj na to, prečo je najlepší práve morský kolagén a prečo záleží na forme kolagénu, akú do tela prijímame. Na otázky odpovedá PharmDr. Lucia Havlíková.

Mýty a fakty o kolagéne všeobecne

Prečo by som mal/mala dopĺňať kolagén?

Kolagén nájdeme v kĺboch, chrupavkách aj pokožke. Tvoria štruktúru kože, bojuje proti gravitácii, podporuje vlasy, nechty aj pohybový aparát. Avšak zhruba od 26. roku strácame 1 % kolagénu každý rok a najrýchlejší pokles nasleduje po menopauze. Preto je dôležité kolagén dopĺňať, a to už od 30. roku života.

A nestačí kolagén, ktorý získavame v bežnej strave?

Samozrejme vyvážená strava je základom všetkého, avšak čo sa konkrétne týka kolagénu, jeho vstrebateľnosť z potravín je úplne marginálna. Udáva sa, že iba 1 % kolagénu sme schopní vstrebať z toho, čo zjeme. A to rozhodne nestačí.

Nie je lepšie prijímať natívny kolagén?

Kolagén je vysoko komplexná bielkovinná molekula s vysokou molekulovou hmotnosťou cca 300 000 Da (jednotka daltonu udáva to, ako je molekula ťažká). Na porovnanie: náš tráviaci systém je schopný vstrebať kolagén o molekulovej veľkosti 2000 - 5000 Da. Aj pri laickom pohľade na tieto čísla je jasné, že kolagén vo svojej natívnej forme v podstate nemá šancu sa vstrebať, a prakticky len prejde naším telom bez väčšieho postrehnutia. Obrazne povedané, pomaranč kľúčovou dierkou neprestrčíte.

Čo je hydrolyzovaný kolagén?

Hydrolyzovaný kolagén je upravený kolagén, ktorého obrovské molekuly boli špeciálnou metódou štiepenia „nastrihané“ na malé čiastočky - až na kolagénne peptidy, ktoré sa lepšie vstrebávajú do tela. Molekulová hmotnosť kolagénu je tak 2000 - 5000 Da. Na podobnom princípe funguje aj fermentácia, ktorú už poznáme u kórejskej kozmetiky Whamisa. Aj tu boli účinné látky štiepené na menšie molekuly, ktoré dokážu preniknúť hlbšie do pokožky.

Aké sú rôzne spôsoby aplikácie kolagénu?

Kolagén môžeme podávať lokálne v krémoch či séroch. Tu znova môže byť problémom vstrebateľnosť kvôli vysokej molekulovej hmotnosti kolagénu. Preto má väčšina kolagénových produktov v lepšom prípade len hydratačný efekt. Našťastie u nás v PURE máme masky od Dermarssance - čo je natoľko zmenšený hydrolyzovaný kolagén, že z jeho nanovlákien dokázali „ušiť“ masku. A tiež nesmieme zabudnúť na vysoko koncentrované lyofilizované kolagénové perly.

Perorálne môžete kolagén užívať v podobe tabliet, toboliek, drinkov a podobne. Nedá sa povedať, že by niektorá z perorálnych foriem bola lepšia než iná. Všetky typy totiž prechádzajú tráviacim traktom a dochádza tu v každom prípade k degradácii kolagénu. Ide teda o zastaraný spôsob príjmu kolagénu.

Alebo môžete kolagén prijímať cez sliznicu - čo je naša skvelá novinka, celkom unikátny STRIPP KOLAGÉN. Účinná látka je „zabudovaná“ do STRIPPu (rozpustného prúžku), ktorý si necháte rozpustiť v ústach. Kolagén sa do tela dostane cez sliznicu okamžite a nedochádza k jeho degradácii v žalúdku. Kolagén tak putuje rýchlo a bezpečne priamo do kože, vlasov, nechtov... kde sa zabuduje, aktivuje syntézu vlastného kolagénu, zlepší štruktúru a viditeľne vypne aj vyhladí zvnútra. Oproti perorálnej forme kolagénu sa vstrebáva o 350 % viac!

Mám si vybrať hovädzí, hydinový, bravčový, alebo morský kolagén?

Hovädzí, hydinový a bravčový kolagén obsahujú kolagén typu II, ktorý je vhodný pre kĺby a chrupavky. Príjem kolagénu typu II však nie je odbornými inštitúciami zahrnutý medzi odporúčaniami pre zlepšenie stavu kĺbov a chrupaviek. A pre pleť je najvhodnejší kolagén typu I, ktorého sa v našom tele nachádza najviac (teda 90 - 96 % podľa odborných štúdií). A práve kolagén typu I sa nachádza v morskom kolagéne.

Prečo je najlepší morský kolagén?

Morský kolagén obsahuje kolagén typu I. Je menší, vlákna má tenšie, a vďaka menšej molekulovej hmotnosti sa lepšie vstrebáva do tela. Je najúčinnejší zo všetkých dostupných kolagénov a v tele ho máme najviac (90 - 96 % podľa odborných štúdií). Najviac ho máme v koži. Preto je pre pleť najvhodnejší hydrolyzovaný morský kolagén.

Je dôležité, z akej ryby je získavaný morský kolagén?

Nie je dôležité, z akého druhu ryby sa kolagén získava, dokonca ani to, z akého kúta sveta prichádza. Kolagén získaný z akejkoľvek ryby, je vždy kolagén. Ide o identickú molekulu bielkoviny, presne definovanú zložením - poradím konkrétnych aminokyselín, ktoré vytvárajú v priestore obrazec skrutkovice. Skôr než na rybe záleží na procese ďalšej úpravy - enzýmovej hydrolýze, čo je štiepenie kolagénu typu I na malé kúsky, ktoré sa lepšie vstrebávajú do tela.

Mýtus: Čím viac kolagénu produkt obsahuje, tým je kolagén účinnejší.

Podľa štúdií je u perorálneho užívania (príjem pozrením) dávka kolagénu pod 1000 mg neúčinná. Naopak dávka vyššia než 2500 mg zas nepotvrdila signifikantný rozdiel a jedná sa preto o zbytočnú záťaž organizmu. Zvýšením kolagénu si v tomto prípade vôbec nepomôžeme. Kolagén v žalúdku totiž vždy degraduje!

U lokálnej aplikácie vo forme krémov a séri samozrejme hrá rolu aj množstvo, ale znovu: musí sa jednať o hydrolyzovaný morský kolagén, ktorý je dostatočne „nasekaný“ na malé kúsočky. Jako sú napríklad naše masky s kolagénnymi nanovláknami od Dermarrsance, alebo koncentrovaná lyofilizovaná perla kolagénu.

Absolútnou novinkou je potom STRIPP COLLAGEN, ktorý sa aplikuje priamo na sliznicu v ústach, čím dochádza k jeho okamžitému vstrebávaniu priamo do krvného riečišťa, aniž by prešlo degradáciou v žalúdku a črevách. Jedná sa o revolúciu v aplikácii účinných látok.

Akú úlohu hrá u kolagénu VITAMÍN C?

Vitamín C je nevyhnutný k syntéze vlastného kolagénu. Bez neho doplnok kolagénu nemôže fungovať.

Zaostrené na STRIPP COLLAGEN

Čo je STRIPP?

STRIPP COLLAGEN je tenký film, ktorý sa rozpustí v ústach bez použitia vody a nutnosti polykať. Aktívne zložky sa okamžite vstrebávajú priamo do krvi cez sliznicu ústnej dutiny. Jedná sa o revolučný spôsob aplikácie, vyvinutý kórejskou farmaceutickou spoločnosťou priamo pre nás. Na rozdiel od perorálnej aplikácie (požitie vo forme toboliek, kapsúl, drinkov, atď.) nie je kolagén „spálený“ v žalúdku.

STRIPP COLLAGEN obsahuje tiež vitamín C, ktorý je nevyhnutným pomocníkom syntézy kolagénu, ale aj biotín, elastín a kyselinu hyalurónovú. Je teda komplexným produktom pre pleť.

Ako aplikovať STRIPP COLLAGEN?

STRIPP sa vstrebáva cez sliznicu dutiny ústnej. Stačí tento tenký prúžok vybrať z balenia, vložiť pod jazyk, alebo na vnútorné strany tvárí či oblasť horného podnebia. Pod sliznicou je hustá sieť krvných ciest, a tak dochádza k priamemu vstrebávaniu účinných látok. Jedná sa o neinvazívne, jednoduché a hlavne účinné riešenie, ako aplikovať kolagén aniž by došlo k jeho degradácii v žalúdku. Oproti polykaciemu kolagénu je slizničná aplikácia kolagénu lepšie vstrebateľná, a to o 350 %!

Čo ak STRIPP omylom prehltnem?

Prehltnúť STRIPP je dosť ťažké, ale aj to sa môže stať. Rozhodne to nie je zdraviu ohrozujúce, iba dojde k degradácii kolagénu v žalúdku, a tak z toho telo nič mať nebude.

Môžem sa STRIPP COLLAGENEM predávkovať?

Minimálna odporúčaná denná dávka sú 2 prúžky. Keby niekto chcel zvýšiť dennú dávku, môže, nie je tam žiadna kontraindikácia. Všeobecne sa preukázalo, že u perorálnych foriem dáva zmysel dávka 2500 mg, z čoho sa vstrebá minimálna časť. Každopádně v STRIPPe je 150 mg. Takže môžete pridať prúžkov koľko chcete, zvýši sa tým účinnosť, predávkovať sa STRIPP COLLAGENOM nie je možné. Podotýkam, že v klinickej štúdii obsahoval prúžok 120 mg kolagénu. Napriek tomu mal o 20 % vyššiu účinnosť než tableta. Náš STRIPP COLLAGEN obsahuje 150 mg kolagénu.

V akú dennú dobu aplikovať kolagén?

Neexistuje štúdia, ktorá by určovala, či je lepšie kolagén aplikovať ráno, večer, alebo napríklad po jedle. Kolagén sa vstrebáva nezávisle na dennom čase a príjme potravy. To isté platí aj pre STRIPP. Ak si kolagén aplikujete lokálne - vo forme koncentrovaných lyofilizovaných pŕhľov, alebo vo forme masky či infúzie, odporúčame aplikovať večer, keď má pleť najviac času na regeneráciu.

Aký kolagén obsahuje STRIPP COLLAGEN?

STRIPP COLLAGEN obsahuje najúčinnejší kolagén - teda morský kolagén, ktorý je zdrojom kolagénu typu I. Navyše ide o hydrolyzovaný morský kolagén, ktorý prešiel procesom štiepenia, čo znamená, že je oveľa lepšie vstrebateľný. Morský kolagén nájdete aj v lyofilizovaných pŕhľoch alebo maskách a spreji od Dermarrsance, ktoré sa aplikujú priamo na pleť.

Mám kolagénový doplnok s viacerými typmi kolagénu. Prečo by ma mal zaujímať STRIPP COLLAGEN?

Štúdie hovoria o tom, že naše telo tvorí z 90 - 96 % práve kolagén typu I. Dopĺňať iné typy kolagénu je preto zbytočné a v podstate ide len o marketingový ťah. Nie je pravda, že čím viac kolagénových typov prípravok má, tým je účinnejší.

Chcem kombinovať STRIPP aj s perorálnou formou kolagénu. Nemôžem sa predávkovať?

Je možné kombinovať STRIPP s perorálnou aj lokálnou formou kolagénu. Perorálna forma tu síce stráca zmysel, jedná sa o zbytočnú záťaž vylučovacieho systému bez ďalšieho vstrebávania kolagénu (najmä pri dávkach vyšších než 2500 mg). Avšak všeobecne povedané, predávkovať sa nedá, rozhodne teda nie v kombinácii so STRIPPom.

Za ako dlho po začiatku užívania STRIPP COLLAGENU nastáva viditeľný efekt?

V rámci vykonanej klinickej štúdie bol preukázaný viditeľný efekt už po prvom mesiaci užívania. Štúdia hodnotila účinnosť po 4, 8 a 12 týždňoch. Účinok sa v čase zvyšoval.

Ako dlho účinok vydrží po vysadení STRIPPu? Je nutné ho užívať dlhodobo (bez pauzy)?

Môžeme vychádzať z faktu, že ročne strácame priemerne 1 % kolagénu, po menopauze je úbytok rapidnejší. Keď kolagén prestaneme dodávať, očakávam, že efekt chvíľu pretrvá a po čase sa znova začnú tvoriť a prehlbovať vrásky. Jednoznačne možno odporučiť užívanie po dobu aspoň 3 mesiace. Osobne by som odporúčala pokračovať aj ďalej a prípadne si po 6 mesiacoch urobiť 1 mesiac pauzu.

Čo ak budem užívať len jeden prúžok STRIPPu denne – bude to bez efektu, alebo len oddialim účinnosť?

Efekt bude pomalší a podľa odhadu sa výsledky prejavia až po pol roku. Je to ale možnosť. Myslím, že u osôb medzi 30. - 40. rokom života je 1 prúžok denne v poriadku. Avšak čím skôr zastavíme dôsledky úbytku kolagénu, tým skôr bude pleť, telo, vrásky, celulitída... vyzerať lepšie. Je teda na každom zvážiť stav svojej pleti a podľa toho prispôsobiť dávkovanie. Za seba odporúčam ideálne dva prúžky STRIPPu denne.

Pomôže mi STRIPP na kĺby?

STRIPP obsahuje kolagén typu I, ktorý je najvhodnejší pre pleť, avšak má presah aj na pohybový aparát. Je teda vhodným doplnkom aj pre športovcov, ale: žiadne kolagény (ani tzv. „kĺbové“ kolagény typu II) všeobecne nepreukázali efekt na poškodené kĺby. Tam je potrebné siahnuť po iných účinných látkach.

Mám aknóznu pleť. Je vhodné používať kolagén?

Kolagén všeobecne nie je liečebným prípravkom pre aknóznu pleť. Avšak podľa štúdií kolagén prispieva k celkovému zlepšeniu stavu pleti, a teda aj pleti problematickej.

Mám problém s celulitídou a striami. Pomôže mi STRIPP COLLAGEN?

Kolagén zlepšuje celkový stav pokožky. Telo je múdre, dá sa preto očakávať, že distribúcia kolagénu prebieha rovnomerne s tým, že ho začne primárne vychytávať na miestach, ktoré to potrebujú akútne. Avšak nikto z nás nemôže ovplyvniť to, či nám aplikovaný kolagén pomôže primárne s vráskami okolo očí, alebo pomarančovou kožou. Počas užívania STRIPPu ale možno očakávať v priebehu času zlepšenie pokožky celého tela.

STRIPP COLLAGEN a kontraindikácie

Môžu prúžok STRIPPu tehotné a dojčiace ženy?

Áno, STRIPP je možné bezpečne užívať aj počas tehotenstva a dojčenia.

Môžu prúžok STRIPPu cukrovkári?

Áno, cukrovkári ho môžu užívať. STRIPP COLLAGEN je bez cukru, osladený je len stéviou, ktorá je prírodné sladidlo. Stévia obsahuje steviol-glykozidy, ktoré nemajú nič spoločné so sacharidom-sacharózou, ktorá je pre diabetikov problematická. Toto sladidlo je navyše 200 - 300x sladšie ako cukor (sacharóza).

Sú tu iné kontraindikácie alebo všeobecne niečo, čo by bránilo užívaniu STRIPPu?

Nebola popísaná žiadna interakcia ani kontraindikácia. Jediné, na čo si treba dať pozor, sú pacienti s fenylketonúriou. Tí by nemali prijímať aminokyselinu fenylalanín, pretože ich telo to nevie spracovať a spôsobuje im to vážne problémy. V kolagéne typu I je najmä glykín, prolín, alanín a hydroxyprolín. Fenylalanín je zastúpený len v minimálnom množstve, napriek tomu by si tieto osoby mali dať pozor a ideálne konzultovať so svojím lekárom.

Môžem STRIPP kombinovať so SLIMMom? Je potrebné zachovávať nejaký časový odstup?

Kombinácia so SLIMMom nie je problém, dokonca nie je potrebné zachovávať odstup od konzumácie. STRIPP nejde cez tráviaci trakt, teda nie je ovplyvnený ničím, čo jeme. Tiež účinky SLIMMu, ktorý pôsobí v žalúdku, sa tým nijako neovplyvnia.

Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si ďalšie zaujímavosti o kolagéne.