Všetko, čo musíte vedieť o opaľovaní

Všetko, čo musíte vedieť o opaľovaní

02.06.2022 | Sdílet na FB
Pri výbere opaľovacieho krému všetci riešime len číslo SPF. Iba málokto však vie, že toto číslo nás chráni iba pred jedným z dvoch škodlivých typov slnečného žiarenia. Z hľadiska vzniku rakoviny kože je nebezpečné UVA aj UVB žiarenie.

Nasledujúci manuál vám poradí, ako čo najbezpečnejšie ochrániť pred slnkom.

1. Účinný opaľovací krém Vás musí chrániť pred UVA aj UVB žiarením
Veľké množstvo opaľovacích krémov sa oháňa iba SPF faktorom, ktorý je ukazovateľom ochrany pred UVB lúčmi. Musíme sa ale chrániť aj pred UVA žiarením. Na krémoch je značené PA++++.

UVA je zradnejšie než UVB, pretože prenikne aj sklom. Tzn., že ak idete autom, alebo len sedíte pri okne, nie ste v bezpečí, pretože Vaša koža nie je chránená pred vznikom rakoviny alebo stareckých škvŕn. Preto by ste mali byť chránení opaľovacím krémom každodenne, a nie len keď sa zrovna chystáte na pláž.

 2. Čo znamená číslo SPF a PA+?
SPF je ochrana pred UVB žiarením. Po vynásobení číslom desať, zistíte bezpečnú dĺžku ochrany pred slnkom. Napr. krém s SPF 50 x 10 minút Vás ochráni po dobu 500 minút.
PA+ znamená ochranu pred UVA žiarením. Sila ochrany sa určuje počtom krížikov, pričom najvyššia má počet štyri.

3. Aplikujte krém naozaj dôsledne
Je preukázané, že aj keď máme prípravok s vysokým UV faktorom, často vykonáme aplikáciu dostatočne dôsledne. Pri nedostatočnej aplikácii prípravku s SPF 30 sme chránení rovnako, ako keby sme aplikovali SPF 2,5. Namiesto piatich hodín sme mylne chránení len 25 minút.

4. Prírodné alebo chemické opaľovacie faktory?
Prírodné faktory vytvoria na povrchu tela „brnenie“, a tým vznikne bariéra medzi slnkom a kožou, ktorá zabráni lúčom preniknúť hlbšie. Toto brnenie odráža negatívne žiarenie ako zrkadlo, takže lúče neprenikajú do kože.
Ich obrovskou výhodou je účinná ochrana pred UVA aj UVB žiarením, šetrnosť k pokožke, nedráždivosť, neschopnosť prenikať dovnútra kože, ani do krvného obehu a okamžitá ochrana hneď po aplikácii. Je dôležité ale spomenúť, že tieto faktory nie sú vodoodolné, a preto je potrebné ich aplikovať opakovane. Ich výhodou je, že sú ekologické a neznečisťujú vodu.
Naopak chemické faktory sa musí najskôr vstrebať hlbšie do kože a až potom nás môžu chrániť. Preto je nutné aplikovať krémy 15-20 minút pred pobytom na slnku. Vďaka tomuto procesu sa ale z vášho tela stáva chemické laboratórium. Látky sa začnú vstrebávať do krvného systému a môžu spôsobiť rôzne nežiaduce účinky. Čím vyšší faktor SPF, tým vyššia koncentrácia chemických látok prenikajúcich do tela. Tie spôsobujú alergické reakcie a ovplyvňujú hladiny hormónov. Väčšina chemických faktorov nie je schopná chrániť pred UVA žiarením. Nezabraňuje vzniku rakoviny kože, vzniku pigmentových škvŕn a významne znečisťuje oceány a vodné toky.

5. Skontrolujte si svoj opaľovací krém!
Preukázalo sa, že nasledujúce chemické faktory ovplyvňujú hladinu hormónov, zvyšujú riziko vzniku alergií a podráždenia. Dokonca boli nájdené aj v materskom mlieku a v moči.
Vysoké riziko toxicity sa potvrdilo pri: oxybenzóne a octinoxáte (oktylmetoxycinamát).
Stredné riziko toxicity sa preukázalo pri: homosaláte, octisaláte, octocryléne.
Prijateľné výsledky boli iba pri dvoch chemických filtroch: avobenzóne a mexoryle SX.

6. Prírodné faktory sú najbezpečnejšou a najúčinnejšou ochranou pred slnkom
Podľa hodnotenia amerického nezávislého testu EWG majú prírodné faktory na báze zinku a titánu tieto vlastnosti:
Silná a bezpečná ochrana proti nežiaducim UVA aj UVB lúčom
Veľmi stabilné, slnko nemá vplyv na zmenu ich chemickej štruktúry
Nepreniká dovnútra tela
Neovplyvňuje hormonálne hladiny

V našej ponuke nájdete prírodné opaľovacie krémy WHAMISA.