Oslavujeme! Film Vlny bude bojovať o Oscara

Oslavujeme! Film Vlny bude bojovať o Oscara

11.09.2024 | Sdílet na FB
Nový trhák Vlny, režiséra a scenáristu Jiřího Mádla, bude reprezentovať Českú republiku v boji o Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film.

Táto pôsobivá snímka, inšpirovaná skutočnými udalosťami z roku 1968, ukazuje obsadenie Československa vojskami Varšavskej zmluvy a hrdinstvo novinárov Československého rozhlasu, ktorí sa odvážne snažili šíriť nezávislé správy.

Hlavným hrdinom príbehu je Tomáš, ktorého stvárnil Vojtech Vodochodský. Tomáš sa po smrti rodičov stará o svojho mladšieho brata, ale zároveň je vťahovaný do nebezpečných hier tajných služieb. Tento špionážny thriller ponúkne nielen napätie, ale aj silnú morálnu dilemu – čo všetko človek obetuje pre slobodu a rodinu?

Film mal svoju svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary av kinách si už získal viac ako 350-tisíc divákov. NA KVIFF si vyslúžil standing ovation a získal divácku cenu. V českom hlasovaní o kandidáta na Oscara predčil filmy Amerikánka a Mord. Hlasovanie prebiehalo od 30. augusta do 8. septembra a akademici vyberali z 13 českých celovečerných filmov, ktoré prihlásili sami producenti. Teraz čakáme, či sa dostane na užší Oscarový shortlist, ktorý bude oznámený v 17. decembra. Na samotné nominácie si počkáme do 17. januára.

Mádl, známy svojimi úspešnými filmami Pôjdeme k moru a Na streche, vytvoril svoj zatiaľ najambicióznejší projekt, ktorý odhaľuje dôležitosť slobody slova a silu rodinných pút. Okrem Vojtecha Vodochodského v hlavnej úlohe, sa v snímke predstavia aj Stanislav Majer, Martin Hofmann, Vojtech Kotek, Táňa Pauhofová alebo Marika Šopská. Jiří Mádl na firmu pracoval dohromady vyše 10 rokov. 

Môžeme očakávať, že tento rok bude konkurencia skutočne veľká. Zatiaľ je prihlásený napríklad oceňovaná snímka z Nemecka - Semienko posvätného figovníka alebo hudobná komédia z Írska - Kneecap, ktorá tiež vynikala a bola hitom Varov.

Oscara získal v kategórii cudzojazyčný film zatiaľ iba jeden český film - Kolja a dva československé - Ostro sledované vlaky a Obchod na korze.

Slávnostné vyhlásenie Oscarov, 97. ročníka cien americkej Akadémie filmového umenia a vied sa uskutoční v noci z 2. na 3. marca 2025.

Film Vlny sľubuje napínavý zážitok, ktorý by mohol uspieť aj na medzinárodnej scéne. A my v PURE budeme držať palce!