Osobný rozhovor s vedkyňou Denisou Stránskou, PhD.

Osobný rozhovor s vedkyňou Denisou Stránskou, PhD.

21.10.2024 | Sdílet na FB
Prečítajte si rozhovor o (ne)obyčajnom živote, snoch a inováciách. Pani Denisa Stránska, PhD., nám poskytla náhľad do zákulisia života pri vývoji a skúmaní liečiv a doplnkov stravy. Dozvieme sa, čo pani doktorku na jej práci fascinuje najviac a či má vôbec čas relaxovať. Alebo aj jej obľúbené motto alebo čo by vo svete zmenila, keby mohla. Ide o veľmi inšpirujúci a zaujímavý rozhovor, ktorý určite stojí za prečítanie.

Čo Vás viedlo k tomu, že ste sa rozhodli venovať vývoju liekov? Bolo to niečo, čo ste chceli robiť od začiatku svojej kariéry?

Povedala by som, že moje stretnutie so stredoškolským učiteľom, ktorý miloval chémiu a biológiu a túto svoju lásku dokázal preniesť aj na mňa. V rámci vysokoškolského štúdia som si potom vybrala organickú chémiu a súčasti bola aj farmako-chémia, takže už tam boli zárodky farmácie. Vždy ma fascinovalo ľudské telo a umenie porozumieť aspoň málinko jeho zložitosti a procesom. Po štúdiách ma moje cesty zaviedli do Liberca, srdca nanotechnológií, kde sa začal utvárať môj príbeh. Mohla som sa podieľať na vývoji niečoho úplne nového, svetovo unikátneho, a musím povedať, že som mala aj šťastie na ľudí. Spoznala som pána Doc. Doležala z Farmaceutickej fakulty UK v Hradci Králové, vďaka ktorému moje myšlienky a priania dostali jasné obrysy. Svoje chemické vzdelanie som si doplnila v rámci doktorátu o to farmaceutické, a keď som k týmto dvom odborom pridala znalosť nanotechnológií, vývoj nových typov liekov bol na svete.

Ako prebieha proces vývoja doplnkov stravy? Ako dlho tento proces trvá?

Je potrebné rozlíšiť, či sa jedná o doplnok stravy zo schváleného zoznamu povolených látok alebo či sa jedná o úplne nový produkt, teda takzvane potravinu nového typu (PNT). V prvom prípade sa môžeme baviť o niekoľko málo mesiacoch (stačí väčšinou len vhodná formulácia), v tom druhom skôr o rokoch a klinickom vývoji.

Ako sa z výživového doplnku môže stať liek? Aké sú hlavné rozdiely v ich vývoji?

Tu sa bavíme o úplne odlišných vzájomne neprepojených oblastiach. Zatiaľ čo vývoj doplnku stravy býva často pomerne krátka záležitosť (predovšetkým v prípadoch, že sa jedná o už známe látky), vývoj nových liečiv je dlhá cesta trvajúca 10-15 rokov za peniaze rádovo stoviek miliónov dolárov. Pri doplnku stravy je proces schvaľovania oveľa jednoduchší v porovnaní s liečivami. Pravdou samozrejme je, že pokiaľ ide o nový typ doplnku stravy (tzv. Potravinu nového typu), je potrebné preukázať jej bezpečnosť a účinnosť v rámci klinického hodnotenia, ale stále sa nebavíme o tak rozsiahlom testovaní a preukazovaní účinku, ako tomu je v oblasti vývoja liekov. Nie je úplne bežné, aby sa z výživového doplnku stalo liečivo, pretože ak aktívna látka má nejaký významný benefit, farmaceutické firmy sa budú snažiť o registrovaný liek s potenciálom väčších benefitov a následne aj ziskov.

Ako ste sa dostali k vývoju PREVECANU? Čo Vás na tomto produkte zaujalo?

Povedala by som trochu náhodne, ale pretože na náhody neverím, tak vlastne vďaka rodinným väzbám a môjmu farmaceutickému zameraniu. Keď som pochopila biochémiu, ktorá stojí za prevecanom a videla som, ako prevecan dokázal pomôcť ľuďom, bolo pre mňa jasným signálom, že aj napriek veľkému pracovnému vyťaženiu, chcem a vlastne aj tak nejako musím pomôcť s týmto produktom. Ponúkla som teda moje dlhoročné skúsenosti z farmácie a spoločne s kolegami sme produkt dotiahli do podoby, ktorú môžete vidieť dnes.

Čo znamená PREVECAN? Má PREVECAN potenciál stať sa liekom?

Prevecan určite ten potenciál má a bolo to aj naším prvotným zámerom. Keď sme však videli spokojných pacientov, povedali sme si, že chceme Prevecan poskytnúť ľuďom čo najskôr, a tak sme predstavili Prevecan ako doplnok stravy, čo bolo možné vďaka obsahu úplne prírodných látok, ktoré máme všetci vo svojom tele.

Aké sú rozdiely medzi legislatívou pre lieky v Českej republike alebo v Európe av Spojených štátoch?

Legislatíva v Českej republike je totožná s tou európskou. Procesy sú zosúladené a harmonizované pre celú Európsku úniu. Spojené štáty majú legislatívu podobnú, samozrejme sú tam rozdiely v jurisdikcii, ktoré sa premietajú do činnosti oboch inštitúcií, avšak to poslanie je totožné - prinášať na trh bezpečné a efektívne produkty.

Čo vás na vašej práci baví najviac?

Možnosť vytvárať úplne unikátne veci, ktoré môžu pomáhať ľuďom. Navyše pri mojej inovatívnej práci sa učíte stále novým veciam, spoznávate fungovanie ľudského tela, musíte pilovať schopnosť sebareflexie a rýchlej reakcie na získané dáta, ponaučiť sa z nich, mať otvorenú myseľ. Čítate veľké množstvo odborných článkov a spoznávate tie najlepšie na svete, ktorí sa stávajú vašimi sprievodcami a učiteľmi. Je to náročná práca, pretože častejšie zažívate pády ako úspechy, ale aj napriek tomu ma to napĺňa, pretože pomáhať iným je zmyslom môjho života.

Máte vzhľadom na Vaše aktivity tiež čas relaxovať? Akým spôsobom relaxujete?

Snažím sa o to, hoci tých pracovných aktivít je čoraz viac. Avšak čas a skúsenosti ma naučili venovať sa viac sebe. A myslím, že posledné roky mám tú najlepšiu relaxáciu na svete, pretože sa naša rodina rozrástla o nového člena – nádherného koňa. Tá skúsenosť bola pre mňa úplne nová, kone sa mi vždy páčili, ale skôr som ich pozorovala z dostatočnej diaľky as obrovským rešpektom. Takže keď k nám, vďaka dcére a jej láske ku koňom, prišiel z Dánska nový rodinný člen, musela som sa všetko naučiť od základu. Prvé mesiace boli vážne ťažké, pretože som sa bála, ale potom tá obrovská láska, ktorá naplnila moje srdce – no uf, ťažko sa to opisuje, pretože tie emócie sú obrovské a neopísateľné. Viem, že toto úžasné zviera mi deň čo deň dáva energiu, silu a zachraňuje mi život.

Máte nejaké obľúbené knihy, ktoré rada čítate vo voľnom čase?

Úplne veľa voľného času nemám, ako si viete predstaviť, ale keď čítam, tak to sú väčšinou odborné knihy alebo publikácie. Len čas od času, väčšinou na dovolenkách siahnem po beletrii.

Cestujete? Aké sú Vaše obľúbené destinácie?

Vďaka práci cestujem veľa a po celom svete. Je krásne poznávať nové krajiny, mentalitu ľudí, na druhú stranu je cestovanie pre mňa mnohokrát celkom vyčerpávajúce – hodiny v lietadle, rôzne časové posuny, no starnem. Ale určite som si zamilovala Malý Tibet, kde som absolvovala kurz tibetskej medicíny a rozhodne to bola jedna z tých najlepších ciest, aké som podnikla. Zamilovala som sa tam do úplného pokoja, ticha a tá mentalita ľudí, no asi by to bolo na dlhé rozprávanie.

Keby ste mohli vrátiť čas, rozhodli by ste sa žiť inde?

To je ťažká otázka, pretože na to rozhodnutie vždy musíte mať skúsenosti, ktoré človek získava časom, ale zo svojich ciest sa vždy rada vraciam domov. Myslím, že sa tu máme vážne dobre a mnoho z nás si to málokedy uvedomuje.

My v PURE milujeme jedlo, aká je Vaša najobľúbenejšia kuchyňa?

Ja to mám s jedlom celkom zložité. Jednak nemôžem jesť cibuľu a cesnak, pretože sa mi z nich nerobí dobre od žalúdka a potom tiež som ten typ človeka, ktorý najskôr jej očami, potom nosom a až nakoniec skutočne ústami. Takže ak sa mi jedlo nepáči a nevonia mi, tak ho nemôžem zjesť, pretože sa okamžite prejaví dávivý efekt. V realite to znamená, že som veľmi limitovaná výberom, ale určite milujem ryby a taliansku kuchyňu (so všetkými mojimi obmedzeniami).

Akú hudbu počúvate najradšej?

Hudba je pre mňa dobrým prostriedkom relaxácie. Keď som doma sama, vždy si pustím hudbu veľmi nahlas a vypustím všetky zlé myšlienky. A druh hudby? Záleží na príležitosti, niekedy počúvam vážnu hudbu a dosť často slovenských interpretov.

Ak by ste mali možnosť stretnúť sa s akoukoľvek osobnosťou, žijúci alebo nežijúci, kto by to bol?

Jednoznačne Stephen Hawking. Muž, ktorý dokázal vzdorovať svojmu osudu, prognózam lekárov a všetkým ukázal, aká dôležitá je sila pozitívneho myslenia a odhodlania niečo dokázať. My ľudí často riešime úplne banálne veci, hádame sa o nezmysloch a uniká nám podstata celého života. A ja som Stephena vždy neveriacky pozorovala a obdivovala ho nielen pre jeho inteligenciu, ale predovšetkým pre jeho chuť žiť a nevzdať sa.

Keby ste mohli vyvíjať akýkoľvek produkt bez ohľadu na financie, čo by to bolo?

Možno to bude znieť nie príliš svetovo, ale pracovala by som na Prevecane a jeho možnosti stať sa liekom. Verím, že na iných dôležitých farmaceutických projektoch pracujú tí najlepší vedci sveta a nie je treba dublovať ich prácu. U Prevecanu viem, že tam potenciál je, stačí si treba prečítať klinické štúdie, ktoré skúmali podobné látky pre onkologickú alebo parazitickú liečbu. Ich výsledky vôbec nevyzerali zle.

Čo pre Vás znamená PREVECAN osobne a prečo veríte v jeho účinnosť?

Začala by som od konca, verím v účinnosť Prevecanu, pretože ako som spomenula, stretla som sa s ľuďmi, ktorým pomohol, s ľuďmi, ktorí nám ďakovali, a to je pre mňa vždy silný zážitok. A osobne pre mňa Prevecan znamená ten prostriedok, ako pomáhať ľuďom, čo je moja životná cesta.

Čo je pre Vás v živote najdôležitejšie a máte nejaké osobné motto?

Teraz už viem, že zdravie, ako fyzické, tak duševné. Sú to spojené nádoby ako yin/yang, ktoré nemôžu fungovať bez seba a spoznala som, aké to je mať oba tieto aspekty v nerovnováhe. A osobné motto? – Čo ťa nezabije, to ťa posilní. Niekedy to negatívne, čo sa nám deje, je sakramentsky kruté, ale verím, že nám to dáva určitý obraz o nás samotných, ktorý skôr či neskôr pochopíme, aspoň väčšinou.

Keby ste mohli zmeniť jednu vec vo svete, čo by to bolo?

Vy mi teda dávate otázky. Myslím, že by som priala ľuďom väčšiu empatiu. Verím, že by sa nám tu potom spoločne lepšie žilo. My ľudia potrebujeme spoločnosť iných osôb, či už sa jedná o rodinné vzťahy, partnerské, priateľské alebo zamestnanecké. Dnes už vieme, že kvalitné vzťahy dokážu predĺžiť život. Takže ak budeme my, ako ľudia, viac všímaví, ohľaduplní, empatickí, bude sa nám žiť lepšie.

Aká je vaša vízia do budúcnosti a čo by ste si priali pre PREVECAN?

Prevecanu samozrejme prajem, aby pomáhal čo najviac užívateľom a prichádzali k nám tak radostné správy a moja cesta verím, že sa v budúcnosti už neodchýli od priania pomáhať iným ľuďom, či to bude s Prevecanom alebo inými projektmi/produktami, na ktorých pracujem.

Užívate sama PREVECAN?

Áno, Prevecan užívam jednak preto, že mám náročnú prácu a aj preto, že mám problémy so zažívaním. Na základe krvných testov viem, že mi Prevecan pomáha.

PREVECAN má tri verzie balenia. Môžete nám prosím popísať pre koho je aké vhodné a aké je dávkovanie?

Prevecan, ten najslabší je určený pre každého, kto na sebe pociťuje únavu, pracuje v stresových podmienkach (napríklad aj na výmennej prevádzke), vie, že jeho životný štýl nie je úplne ideálny. V takom prípade je preventívne žiaduce posilniť imunitný systém, a síce 3 kapsulami denne po dobu maximálne 2 mesiacov. Prevecan Forte je potom zamýšľaný pre ľudí, ktorí už majú nejaké ochorenia spojené so zažívacím traktom (vredy, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba), iné autoimunitné, neurodegeneratívne ochorenia alebo napríklad cukrovku. Pokiaľ ten problém nie je akútny, tak 3 kapsule denne. V prípade akútneho problému, potom 6 kapsúl po dobu mesiaca a potom znížiť na 3 kapsule. Prevecan Forte+ si od nás najčastejšie berú onkologickí pacienti, ktorí chcú podporiť imunitný systém v čase boja s touto zákernou chorobou. Vracali sa k nám s pozitívnymi ohlasmi. Títo zákazníci brali najčastejšie 8 kapsúl ráno a 8 večer.

Veľmi pekne ďakujeme za Váš čas a inšpiratívny rozhovor.